Opskrift: Linoliemaling uden hvidt i

Godt med pigment i den koldpressede linolie, så det bliver til en tyk pasta, og så skal der ellers røres rundt til den bliver helt glat. Foto: Sidse Stephensen
Godt med pigment i den koldpressede linolie, så det bliver til en tyk pasta, og så skal der ellers røres rundt til den bliver helt glat. Foto: Sidse Stephensen

Ingredienser:

  • Pigment
  • Koldpresset linolie
  • Linoliefernis med sikkativ

Fremgangsmåde når man blander linoliemaling uden hvidt i
Denne opskrift er lavet med en eller flere sammenblandede pigmenter, der ikke indeholder hvidt. Den er altid lavet på slump.

  • Hæld lidt koldpresset linolie i bunden af en bøtte.
  • Tilsæt pigment til det er en tyk pasta. Rør godt og længe rundt til den bliver cremet og ensartet i konsistensen. Kom du for meget pigment i, tilsætter du bare lidt mere olie.
  • Lad pastaen hvile et døgn. De fine små pigment-korn er nu gået i forbindelse med den koldpressede linolie, og pastaen er fin og blød.
  • Hæld derefter linoliefernis i pastaen mens du rører rundt. Konsistensen skal være tyndere, end en almindelig akrylmaling.

Lad den stå uden låg til næste dag
Er der kommet en tynd hinde på når malingen har stået et døgns tid, er linoliemalingen god og tørrer fint. Er der overhovedet ikke kommet nogen hinde på, mangler den sikkativ (tørrelse).

Tilsætning af sikkativ (tørrelse)
Er det nødvendigt at tilføre et sikkativ (tørrelse), så vær lidt forsigtig. Der må nemlig kun være max. 0,5% sikkativ i en maling, ellers tørrer den meget langsomt.

Hæld nogle dråber i og gentag processen med at lade malingen stå uden låg til næste dag.

Den er klar til brug og rækker langt
Husk at linoliemaling rækker meget langt, fordi det skal påføres i meget tynde lag.

Malingen kan holde sig i årevis i en bøtte uden låg. Linoliemaling kan nemlig genoplives, hvis man får brug for at male med den igen.

Oversigt over ingredienser
Mal med linoliemaling
Instruktionsvideoer: Linoliemaling

Kludene er selvantændelige
Husk at en klud med linolie på er selvantændelig, hvis den ligger krøllet sammen. Bred den derfor ud, når du ikke bruger den, og brænd den af, når du er færdig med at arbejde.

Fremstilling og brug af kærnemælks- og linoliemaling.

Videre til værktøjslinje