Klargøring af træværk til linoliemaling

Når du skal klargøre træværk til linoliemaling, skal du foretage dig noget forskelligt alt efter, hvad det du skal male har fået før, og hvordan det ser ud.

Nyt vindue, der har fået linoliemaling for 1 år siden. Læg mærke til, at farven er mat. Det betyder, at vinduet er klar til at blive frisket op med et tyndt lag linoliefernis. Foto: Sidse Stephensen
Nyt vindue, der har fået linoliemaling for 1 år siden. Læg mærke til, at farven er mat. Det betyder, at vinduet er klar til at blive frisket op med et tyndt lag linoliefernis.
Foto: Sidse Stephensen

Træværket har tidligere fået linoliemaling
Det er den lette. Du behøver ikke gøre andet end at feje det rent for snavs og giv det en let hånd med sandpapir.  Linoliemalingen kan lægges ovenpå sig selv i det uendelige.

Til venstre i billedet ses det træværket før genopfriskningen. Til højre har det fået et tyndt lag ny linoliemaling. Gammelt træværk med mange lag maling får en karakteristisk overflade, der minder om krokodilleskind. Foto: Sidse Stephensen
Til venstre i billedet ses det træværket før genopfriskningen. Til højre har det fået et tyndt lag ny linoliemaling. Gammelt træværk med mange lag maling får en karakteristisk overflade, der minder om krokodilleskind. Foto: Sidse Stephensen

Den gamle linoliemaling er for tyk og grim
Hvis de gamle lag linoliemaling er så tykke, at der er kommet “krokodilleskind” på overfladen, kan man bare male ovenpå igen. Men hvis man synes det er grimt, kan man fjerne de gamle lag ved at bruge en varmepistol og skrabe malingen af med en spatel.

Hvis der er skimmel på den gamle linoliemaling
Det er et symptom på, at træet indenunder er meget fugtigt, hvis der er mug og skimmel på træværket. Du bliver nødt til at fjerne årsagen til, at træet er så vådt, før resultatet kan blive godt.

Vindue med skimmelsvamp. Selvom man fjerner fugten, der er årsagen til skimmelsvampen, bliver man nødt til at fjerne malingen helt og starte forfra. Ellers vil det aldrig blive pænt igen. Foto: Sidse Stephensen
Selvom man fjerner fugten, der er årsagen til skimmelsvampen, bliver man nødt til at fjerne malingen helt og starte forfra. Ellers vil det aldrig blive pænt igen. Foto: Sidse Stephensen

Fjern malingen med en varmepistol og en spatel. Når træet er tørt igen, kan du male det på ny. Det skal have 3 gange. Hver gang et tyndt lag, som skal tørre inden det næste kommer på.

Træværket har tidligere fået alkyd- eller acrylmaling
Fjern den gamle maling med en varmepistol og en spatel først. Giv herefter træværket 3 tynde lag. Husk at det skal være tørt mellem hvert lag.

Gammel træbeskyttelse behøver ikke fjernes
Hvis træværket tidligere har fået træbeskyttelser a la Gori, er den gamle træbeskyttelse som regel suget helt ind i træet. Børst træværket fri for snavs og giv det en let omgang med sandpapir. Vask det eventuelt i sæbevand, hvis det er meget beskidt. Giv det herefter 3 lag.

Ubehandlet træværk er klar til linoliemaling
Det skal have 3 meget tynde lag. Husk at lagene skal tørre op, før det næste lægges på.

 Mal med linoliemaling
Genopliv en gammel linoliemaling
Opskrifter og fremstilling af linoliemaling

Fremstilling og brug af kærnemælks- og linoliemaling.

Videre til værktøjslinje