Mal med kærnemælksmaling

Kærnemælksmaling er en billig og effektiv træbeskyttelse. Den er nem at blande selv og man kan lave den i alverdens farver.

Charlotte_lille

Charlotte Trebbien, maler i Den Fynske Landsby, blander mange liter kærnemælksmaling om året.  Hun mener, at det er så enkelt, at alle kan gøre det.
Klik for større billede

I gamle dage skulle man spare på linoliefernissen
Den Fynske Landsby er et museum og her arbejder Charlotte altid i mat kærnemælksmaling, fordi det var sådan man gjorde i gamle dage. Men hun anbefaler, at man selv laver den blankere, fordi pigmentet binder bedre med mere linoliefernis og ikke smitter af med tiden.

Pigmentet i den matte kærnemælksmaling smitter af med tiden. Men i Den Fynske Landsby er det alligevel kun den de bruger. Foto: Sidse Stephensen
Pigmentet i den matte kærnemælksmaling smitter af med tiden. Men i Den Fynske Landsby er det alligevel kun den de bruger. Foto: Sidse Stephensen

Skal den være mat eller blank
Malingen binder godt på underlaget, og det eneste man skal overveje, er hvordan man vil have overfladen til at se ud. Silkeblød og meget mat eller mere slidstærk og blank.

Jo mindre linoliefernis der er i, jo mere silkeblød og mat er farven, men pigmentet smitter dermed også af med tiden.

Jo mere linoliefernis man tilsætter, jo mere holdbar og blankere bliver overfladen, og pigmentet smitter ikke af med tiden.

Fremstilling af kærnemælksmaling

En konsistens som yogurt
Man skal lige vænne sig til at male med kærnemælksmaling. Konsistensen minder om yogurt, så der kan ikke være meget maling på penslen ad gangen.

Kærnemælksmaling minder i konsistens mest om yogurt. Foto: Sidse Stephensen
Kærnemælksmaling minder i konsistens mest om yogurt. Foto: Sidse Stephensen

Det er vigtigt at røre rundt i malingen ind imellem under arbejdet, da pigmentet har tendens til at synke til bunds, og malingen skiller lidt.

Det er nødvendigt at røre i malingen en gang imellem, mens man arbejder med den. Foto: Sidse Stephensen
Det er nødvendigt at røre i malingen en gang imellem, mens man arbejder med den. Foto: Sidse Stephensen

Brug flere pensler ad gangen
Når man maler med kærnemælksmaling, er det godt at have flere pensler at arbejde med, for lige pludselig begynder hårene på penslen at stritte til alle sider, men den bliver god igen, så snart den er vasket ud i vand og sæbe.

Charlotte foretrækker at arbejde med en “radiatorpensel” til at trække kanterne op og en 50 mm. flad pensel til resten.

Mal vådt i vådt
Kærnemælksmaling skal males vådt i vådt. Det vil sige, at man skal gøre sig færdig med en flade, inden man holder pause, da der ellers vil blive en synlig overgang, når man starter op igen.

Penslen holder sig fint uden vand
Når man holder en pause i arbejdet med kærnemælksmaling, kan man nøjes med at stille penslen i en spand ved siden af malingen. Den skal ikke i vand, men holder sig fint i flere timer.

Rengøring af penslerne
Når man er færdig med at arbejde, er det vigtigt, at man vasker penslerne i vand og sæbe (opvaskemiddel). Så lægger hårene sig ned igen på penslerne og de er så gode som nye.

Kludene er selvantændelige
Husk at en klud med linolie på er selvantændelig, hvis den ligger krøllet sammen. Bred den derfor ud, når du ikke bruger den, og brænd den af, når du er færdig med at arbejde.

Instruktionsvideoer: Kærnemælksmaling
Klargøring af træværk til kærnemælksmaling

Fremstilling og brug af kærnemælks- og linoliemaling.

Videre til værktøjslinje