Klargøring af træværk til kærnemælksmaling

Kærnemælksmaling binder rigtig godt på træværk, selvom det har fået behandling med andre typer træbeskyttelse før i tiden.

Brug en stiv børste
Børst træet rent med en stiv børste, til der ikke længere kommer farvepigment og andre rester af maling af. Hvis træet tidligere er behandlet med kærnemælksmaling, er en stålbørste et godt redskab til at komme i bund med.

Den matte kærnemælksmaling efter 8-10 år. Pigmentet smitter af og sidder løst, og man kan nemt børste det af med en stålbørste, inden man giver det en ny omgang. Foto: Sidse Stephensen
Den matte kærnemælksmaling efter 8-10 år. Pigmentet smitter af og sidder løst, og man kan nemt børste det af med en stålbørste, inden man giver det en ny omgang.
Foto: Sidse Stephensen

Trætjæren er svær at udskifte
En undtagelse er dog, hvis træet er mættet med trætjære. Her er det fortsat kun trætjære, der kan hænge fast, med mindre man venter så længe, at tjæren er næsten forsvundet, så binder kærnemælksmalingen, siger Charlotte Tebbien fra Den Fynske Landsby.

Plastikmaling skal helt af
Hvis træværket tidligere har fået akrylmaling, er det nødvendigt at skrabe den helt af, inden du maler med kærnemælksmaling.

Fremstilling af kærnemælksmaling
Mal med kærnemælksmaling

Fremstilling og brug af kærnemælks- og linoliemaling.

Videre til værktøjslinje