Ingredienser

4 ingredienser er nok. Så kan man lave både linolie- og kærnemælksmaling.

  • Pigmenter
  • Koldpresset linolie
  • Linoliefernis med sikkativ
  • Uhomogeniseret kærnemælk

Pigmenter
Der findes mange forhandlere af farvepigmenter. I det lokale byggemarked er udvalget ret begrænset, men søger man på nettet, dukker der mange op.

Københavns Farvehandel er dog berømt for deres udvalg og kvalitet.

Pariserblå pigment. Blandes den med gul pigment får man en klassisk grøn farve. Foto: Sidse Stephensen
Pariserblå pigment. Blandes den med gul pigment får man en klassisk grøn farve.
Foto: Sidse Stephensen

Hvid pigment er et kapitel for sig
Køb det som en færdigblandet pasta! Der skal så meget pigment i, at det kræver en tvangsblander at få en god pasta ud af det, så det kan ikke betale sig at rode med selv.

Den fås i 2 variationer: Zinkhvid og titanhvid. Charlotte Trebbien bruger dem fra Skovgaard & Frydensberg, og man skal ikke bruge særlig meget, før det rækker langt.

Hvid linoliepasta fås i 2 varianter: Titanhvid og zinkhvid. Foto: Sidse Stephensen
Hvid linoliepasta fås i 2 varianter: Titanhvid og zinkhvid. Foto: Sidse Stephensen

Koldpresset linolie af god kvalitet
Når man køber linolie er det supervigtigt, at man vælger en koldpresset olie. Jo renere olie man kan finde, jo bedre bliver ens maling, og man skal bruge så lidt, at det godt kan betale sig at investere i en linolie af god kvalitet.

Med eller uden svampedræbermiddel
Søger man på nettet efter koldpresset linolie dukker der adskillige forhandlere op. Mange af dem sælger to forskellige slags olie, nemlig en de kalder “udendørs” med fungicider, som er et svampedræbermiddel, og en ren olie uden tilsætningsstoffer.

Tag den uden fungicider
Charlotte Trebbien fra Den Fynske Landsby har eksperimenteret med dem begge og mener ikke, at der er nogen synlig forskel på de to, så hun anbefaler, at man vælger den uden fungicider, fordi den også kan bruges indendørs.

Koldpresset linolie uden fungicid. Det er den bedste linolie at bruge til malinger ifølge maleren i Den Fynske Landsby. Foto: Sidse Stephensen
Koldpresset linolie uden fungicid. Det er den bedste linolie at bruge til malinger ifølge maleren i Den Fynske Landsby. Foto: Sidse Stephensen

Linoliefernis med sikkativ (tørrelse)
Linoliefernis fås i to farver. En almindelig og en afbleget. Vælg den afblegede, hvis du arbejder i meget lyse malinger. Den fås desuden med og uden sikkativ, som er en tørrelse, der fremmer hærdningen. Vælg den med sikkativ. Der findes mange forhandlere, hvis man søger på nettet.

Linoliefernis fås i to farver. En naturlig og en afbleget. Foto: Sidse Stephensen
Linoliefernis fås i to farver. En naturlig og en afbleget. Foto: Sidse Stephensen

Uhomogeniseret kærnemælk
Det er altafgørende, at man vælger en kærnemælk, der er uhomogeniseret. Ellers vil det mislykkes at blande en brugbar kærnemælksmaling, da homogeniseringen smadrer molekylestrukturen, der er nødvendig for at binde pigmentet.

Uhomogeniseret kærnemælk. Foto: Sidse Stephensen
Uhomogeniseret kærnemælk. Foto: Sidse Stephensen

Sikkativ (tørrelse)
0,5% må sikkativet maksimalt udgøre af en linoliemaling, ellers får det den modsatte effekt og malingen vil tørre alt for langsomt op.

Hvis man bruger linoliefernis med sikkativ, er det som udgangspunkt ikke nødvendigt at tilføre yderligere sikkativ, når man blander en ny maling, men man kan lave en test, for at se om der er nok i.

Lav en test af din linoliemaling
Når du har blandet din linoliemaling, så lad den stå et døgn uden låg. Hvis der er kommet en tynd hinde på malingen, er der sikkativ nok i. Hvis der ingen hinde er kommet, tilføres nogle dråber, og testen gentages.

Hvilken sikkativ skal man vælge?
Hvis du skulle få brug for at tilføre linoliemalingen sikkativ, er det vigtigt at du køber en, der er beregnet til linolie. Hvis man søger på nettet, er det ret let at finde. Husk, at du kun har brug for meget lidt, så køb en lille flaske.

Hør Charlotte Trebbien fortælle om sikkativ (tørrelse) 

Opskrifter på kærnemælksmaling
Fremstilling af kærnemælksmaling

Opskrifter og fremstilling af linoliemaling

Fremstilling og brug af kærnemælks- og linoliemaling.

Videre til værktøjslinje